Piratpartiet i Europaparlamentet

Förmodligen har ingen missat det, men jag kan inte låta bli att säga det. Piratpartiet kom in i Europaparlamentet! Underbara 7,13% av rösterna ger oss ett mandat och förmodligen ett skuggmandat (ett mandat som träder i full kraft om/när Lissabonfördraget går igenom). Vi vann valet!

Nu frågar sig många, kan Piratpartiet göra skillnad med bara ett, eller möjligen två mandat? Det låter ganska smått om man tänker på att de 735 andra ledamötrarna som kommer finnas där. Hur kan Piratpartiet påverka?

Det första vi måste göra är att sätta oss i en vettig partigrupp. Det finns många långa diskussioner om vilken partigrupp vi ska sätta oss i, de grupperna som är mest aktulla är nog den gröna, den liberala eller den oberoende demokratiska gruppen. Det finns många argument både för och mot, och det finns också många andra som tycker väldigt bra om det här. Jag kommer inte gå in särskilt djupt på det här ämnet, men jag personligen tycker nog att vi ska satsa på den gröna gruppen och det är på grund av tre saker. För det första är den inte så tydligt utplacerad på höger-vänsterskalan, och det är bra för att Piratpartiet ska kunna behålla sin neutralitet. För det andra ligger den gröna gruppen oss nära i våra frågor, så vi kommer inte få några större problem att driva fram våra åsikter. För det tredje skulle MP bli glada om vi gick med i den gruppen, och jag är väldigt positiv till ett samarbete mellan MP och PP.

När Piratpartiet har hittat en lämplig partigrupp ska vi se till att sätta sig in i de frågor som berör vårat partiprogram (t ex undantag i upphovsrätten, ACTA osv) och sedan rekommendera våran partigrupp om hur de ska rösta. Nu är det bra att sitta i en partigrupp som redan ligger en ganska nära, för då är chansen större att de röstar som vi tycker. I de frågor Piratpartiet inte sätter sig in i kommer vi att rösta som vår partigrupp rekommenderar. "Om ni röstar som vi vill röstar vi som ni vill". Det ger oss ganska stort inflytande i hur gruppen röstar angående våra frågor, eftersom att vi är så tydligt profilerade och vi låter de andra medlemmarna i gruppen fokusera på andra frågor.

Utanför det arbetet kommer Piratpartiet också försöka bilda en interngrupp med fokus på friheten på internet. Vi kommer också arbeta för att bygga broar mellan enskilda ledamötrar som ligger nära våran linje, för att stötta varandra och utbyta erfarenheter och åsikter.

Vår kandidat i Bryssel kommer också få en hel del pengar för att anställa en eller flera assistenter. Som det ser ut nu kommer någon av dessa assistenter finnas i Bryssel, och någon i Sverige för att jobba med riksdagsvalskampanjen. Det finns också på förslag att vi ska ta in någon representant från våra systerpartier (Piratpartiet finns också i bla Tyskland och Finland) och anställa en av dessa som assistent i EU. Det skulle främja ett internationellt samarbete mellan olika piratpartier och det är något många skulle tjäna på. Men, som sagt, inget är bestämt ännu.

Det bästa sättet att påverka har vi redan lyckats med. Vi kom in i Europarlamentet med riktigt bra siffror, det är en riktig valskräll.
 
Tack alla som röstade, och alla som hjälpte till med valkampanjen. Utan er, utan oss hade det här aldrig gått. Nu bygger vi om :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback