Sommarlov och länkkärlek

Om ett par dagar kommer jag åka iväg på festival, Peace and Love i Borlänge, och därför vara väldigt oaktiv. Kommer inte ens ta med mig datorn. Känns lite läskigt, men samtidigt skönt att kunna ta en riktig semester. Efter min festivalvecka bär det av till Almedalen, politikerveckan. Jag åker dit som en utav tretton personer från Ung Pirat, och Piratpartiet skickar tolv representanter. Det finns mycket intressant att ta itu med där, Mab har listat en del intressant evenemang som berör upphovrätten.  

Tänkte posta ett par länkar som talar om varför Piratpartiet behövs, och vad politiken kan betyda för andra länder. Som ni säkert vet har det nyligen varit presidentval i Iran, och myndigheterna tar till drastiska åtgärder för att hindra protester mot valresultatet. Myndigheterna censurerar sociala medier med varierande framgång.  The Pirate Bay länkar nu till en hemsida där iranier själva kan rapportera om vad som händer. Det finns en väldigt bra artikel på Newsmill om varför det är så viktigt att TPB gör det här. Marcin skriver i Expressen om samma sak.  

En annan mycket viktigt länk jag hittade för någon dag sen kommer från en Indisk tidning. Artikeln handlar om varför Piratpartiets politik är viktig även i ett u-land som Indien. Artikeln är mycket läsvärd och hittas här.


Trevlig sommar!


Piratpartiet i Europaparlamentet

Förmodligen har ingen missat det, men jag kan inte låta bli att säga det. Piratpartiet kom in i Europaparlamentet! Underbara 7,13% av rösterna ger oss ett mandat och förmodligen ett skuggmandat (ett mandat som träder i full kraft om/när Lissabonfördraget går igenom). Vi vann valet!

Nu frågar sig många, kan Piratpartiet göra skillnad med bara ett, eller möjligen två mandat? Det låter ganska smått om man tänker på att de 735 andra ledamötrarna som kommer finnas där. Hur kan Piratpartiet påverka?

Det första vi måste göra är att sätta oss i en vettig partigrupp. Det finns många långa diskussioner om vilken partigrupp vi ska sätta oss i, de grupperna som är mest aktulla är nog den gröna, den liberala eller den oberoende demokratiska gruppen. Det finns många argument både för och mot, och det finns också många andra som tycker väldigt bra om det här. Jag kommer inte gå in särskilt djupt på det här ämnet, men jag personligen tycker nog att vi ska satsa på den gröna gruppen och det är på grund av tre saker. För det första är den inte så tydligt utplacerad på höger-vänsterskalan, och det är bra för att Piratpartiet ska kunna behålla sin neutralitet. För det andra ligger den gröna gruppen oss nära i våra frågor, så vi kommer inte få några större problem att driva fram våra åsikter. För det tredje skulle MP bli glada om vi gick med i den gruppen, och jag är väldigt positiv till ett samarbete mellan MP och PP.

När Piratpartiet har hittat en lämplig partigrupp ska vi se till att sätta sig in i de frågor som berör vårat partiprogram (t ex undantag i upphovsrätten, ACTA osv) och sedan rekommendera våran partigrupp om hur de ska rösta. Nu är det bra att sitta i en partigrupp som redan ligger en ganska nära, för då är chansen större att de röstar som vi tycker. I de frågor Piratpartiet inte sätter sig in i kommer vi att rösta som vår partigrupp rekommenderar. "Om ni röstar som vi vill röstar vi som ni vill". Det ger oss ganska stort inflytande i hur gruppen röstar angående våra frågor, eftersom att vi är så tydligt profilerade och vi låter de andra medlemmarna i gruppen fokusera på andra frågor.

Utanför det arbetet kommer Piratpartiet också försöka bilda en interngrupp med fokus på friheten på internet. Vi kommer också arbeta för att bygga broar mellan enskilda ledamötrar som ligger nära våran linje, för att stötta varandra och utbyta erfarenheter och åsikter.

Vår kandidat i Bryssel kommer också få en hel del pengar för att anställa en eller flera assistenter. Som det ser ut nu kommer någon av dessa assistenter finnas i Bryssel, och någon i Sverige för att jobba med riksdagsvalskampanjen. Det finns också på förslag att vi ska ta in någon representant från våra systerpartier (Piratpartiet finns också i bla Tyskland och Finland) och anställa en av dessa som assistent i EU. Det skulle främja ett internationellt samarbete mellan olika piratpartier och det är något många skulle tjäna på. Men, som sagt, inget är bestämt ännu.

Det bästa sättet att påverka har vi redan lyckats med. Vi kom in i Europarlamentet med riktigt bra siffror, det är en riktig valskräll.
 
Tack alla som röstade, och alla som hjälpte till med valkampanjen. Utan er, utan oss hade det här aldrig gått. Nu bygger vi om :) 

Ung Pirat Uppsala och framtiden

För inte så länge sen blev jag vald till ordförande för Ung Pirat Uppsala. Jag är otroligt glad över att jag blev vald, det känns väldigt stort och kul och lite läskigt. Tack och lov känner jag att jag har ett underbart stöd från alla håll och kanter. Tack alla som har hjälpt och hjälper mig, ni är guld värda allihopa. Det kommer bli ett spännande år!

Ung Pirat Uppsala har tidigare hamnat lite i skymundan av Piratstundernas framgångar, och det tycker jag är synd. Piratstudenterna är fantastiska på vad de gör, och nu är det dags för Ung Pirat Uppsala att bli minst lika fantastiska på vad vi gör och kommer att göra. Hittills har UPU ordnat fika mot övervakning, brädspelskväll och varit på Birdie. Alla dessa tre saker vi har hunnit med hittills har varit riktigt bra, men jag tror att vi kan göra mycket mer.

I skrivande stund har UPU straxt över 950 medlemmar. Det är väldigt många människor, som alla tror på samma sak och strävar efter ett öppet kunskapssamhälle. Vi i styrelsen måste lyckas aktivera fler av dessa medlemmar, mer än vad vi borde fokusera på att värva fler. Jag planerar att vi ska ta en lite större plats i lokalmedia (insändare och debattartiklar) medverka på lokala arrangemang (t ex kulturnatten) men även ordna sociala och utvecklande aktiviteter såsom fler brädspelskvällar, lite olika föreläsningar och utbildningar, osv. Förslag och rekommendationer mottages gärna.

Jag tror att det är viktigt för hela piratrörelsen att inte luta sig tillbaka nu efter det lyckade valet, utan det är nu vi måste satsa. Satsa på riksdagen. På kommun och landsting. På att bredda våran politik (i viss mån), skriva ner något som motsvarar de etablerade partiernas ideologier samt börja förklara för folk vad vi egentligen tycker. Nu finns vi, nu syns vi, nu tar vi plats. Låt oss göra det på ett vettigt sätt också. Jag tror att vi utan problem kan klara av det här, både på lokal, nationell och internationell nivå. Det gäller bara att vi alla fokuserar och har en stark och bra kommunikation.

Till sist, lite länkkärlek. Hittade en värmande artikel i 
DN. Helt klart läsvärd.