Mycket vill ha mer

Med dagens teknik och fildelning har människor, särskilt unga, tillgång till oändligt mycket information och kultur. Det finns de som menar att fildelning gör att man spenderar mindre pengar på kulturen, och att alla musiker/skådespelare/manusförfattare osv förlorar inkomster på grund av detta. Men det finns undersökningar som visar att mycket vill ha mer, en person som tittar på mycket film vill se mer film. En person som läser mycket böcker vill läsa mer böcker. En person som lyssnar på mycket musik vill lyssna på ännu mer musik. Ja, ni förstår vad jag menar. Här presenterar DN en rapport som SOM-instutuet har skrivit. Själva rapporten finns här.

Rapporten visar på att unga konsumerar kultur i mycket högre grad än äldre. Detta i samband med att Hollywood gör rekordår bidrar lite till känslan om att fildelning kanske inte är så dumt iallafall.

Varför ska man rösta på Piratpartiet?

Jag spenderar ganska mycket av min lediga tid vid valstugan just nu. Mycket kampanjande och propagering inför EU-valet. Det ger mig en hel del tid att fundera över (och prata om) varför man ska rösta på Piratpartiet i EU-valet den 7 juni.

I foldern som Piratpartiet har om EU står det någonting i stil med att vi tycker att internet är det bästa som har hänt mänskligheten sen tryckpressen. Det stämmer. Internet ger otroliga möjligheter för vanliga människor att hitta information om de underligaste av saker, påverka sina politiker, hitta nya kontakter över hela världen och ta del av den oändliga kunskap som finns här. Internet är en förutsättning för det öppna kunskapssamhälle Piratpartiet har som vision. Ett internet där alla kan delta och bidra med sina egna tankar. Ett internet där information och kultur flödar fritt och är tillgängligt för alla. 

Men Piratpartiet handlar om så mycket mer än internet. Vi har den otroligt breda patentfrågan, som ofta hamnar i skymundan. Piratpartiet vill ändra på patentsystemet och i vissa fall även ta bort det helt. Mjukvarupatent till exempel, en marknad som exploderade när det blev fritt fram att släppa sitt program utan att behöva skaffa licenser för att inte bli stämd för olaglig kopiering. Ett avskaffande av medicinpatent skulle kunna ge AIDS-drabbade länder billig och bra medicin. Om det inte vore för patent, skulle länder som Kina ha råd att satsa på miljövänlig infrastruktur som skulle gynna hela världens klimat (Kina vill köpa miljövänliga snabbtåg att bygga mellan sina städer, men det blir fruktansvärt dyrt med alla licenser så Kina har bestämt sig för att satsa på flyg istället. Klimatsmart?). Ett avskaffande av patent skulle också ge städerna i Europa en chans att ha råd med miljövänlig teknik. Patent är inte längre till för den lilla, enskilda uppfinnaren. Gör om patentsystemet!

En till fråga som är viktig för piratpartiet är integritet. Det betyder att vi är emot godtycklig övervakning. Det i sin tur betyder att vi inte tycker att man ska ta för givet att alla medborgare är potentiella brottslingar, och därför ständigt övervaka dem. Självklart ska man kunna använda ett visst mått av övervakning för att ta fast riktiga brottslingar, men linjen är hårfin. Ska det vara okej att läsa folks mail? Lyssna på deras telfonsamtal? Läsa deras sms? Använda deras telefoner för att spåra var de har varit? Och allt detta utan någon som helst brottsmisstanke. Så ser det faktiskt ut i Sverige idag. Jag hörde en gång att en genomsnittlig Londonbo fastnar i en övervakningskamera 300 gånger per dag. Det är ganska mycket. När man vet att man är avlyssnad blir det lätt att man omedvetet censurerar sig själv. Här kan man läsa ett bra inlägg om det, rekommenderas!

Många kanske påstår att de etablerade partierna redan driver en liknande politik. Men de kommer aldrig göra det på samma sätt som Piratpartiet gör. Piratpartiet kommer inte kompromissa bort dessa frågor, vi tycker de är för viktiga för det. Piratpartiet är inget enfrågeparti, vi är ett fokusparti. Vi fokuserar på ett öppet kommunikationssamhälle där man kan ha både tillväxt och välfärd. Ett samhälle med fri information, delad kultur och skyddat privatliv. Jag tror det är nånting alla tjänar på.